Egyéb
Vaniliás krémtúró

Hozzávalók:
25 dkg sovány túró
1 cs főzős vanília ízű pudingpor
4 dl tej
4-6 ek cukor, ízlés szerint (vaníliás cuokor)
Reszelt citrom héja
Esetleg mehet bele mazsola is, aki szereti
Elkészítés:
A 4 dl tejből sűrű pudingot főzünk (1 dl-el elkeverjük a pudingport és a...
———
Kakaós csiga

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 dl tej
1 kocka élesztő
1 kávéskanál kristálycukor
1 csipet só
2 tojás
3 evőkanál szőlőmagolaj (vagy 6 evőkanál étolaj, de a szőlőmagolajtól könnyebb lesz a tészta)
tölteléknek holland kakaó és ízlés szerint porcukor (vagy lekvár, mogyorókrém,...
———
Bukta

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
4 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
4 tojás sárgája
csipet só
Elkészítés:
A porcukrot elmorzsolom az élesztővel, majd miután megfolyósodott, összekeverem a többi hozzávalóval, a kézimixer dagasztókarjával...
———
Kürtöskalács

Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
30 g élesztő
4 ek cukor
1 citrom lereszelt héja
1 ek vaníliaaroma
csipet só
cukor
darált dió
Elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk, kelesztjük.
Közben a WC papír gurigákat alufóliával bevonjuk.
Fél...
———
Sajtos rúd

30 dkg lisztet gyúrjunk össze
25 dkg margarinnal,
2 teáskanál sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz (1-1,5 dl).
Nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, a tetejét kenjük meg egy felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal és egész köménymaggal. Vágjuk hosszúkás rudakra, majd rakjuk sütőpapírral...
———
———
Házi csoki

hozzávalók:
35 dkg cukor (vagy diétás változatban helyettesíthető steviával, esetleg nyírfacukorral)
1,5 dl víz
10 dkg margarin
5 evőkanál holland kakaópor
50 dkg tejpor
Elkészítés:
A cukrot elkeverjük a margarinnal és a kakaóval, felforraljuk, és forrás után még 2 percig kavargatjuk, lassú...
———
Édes-pirított mandula mikróban

Hozzávalók:
1 zacskó egész mandula (250 gr)
fahéj
kristálycukor (vagy barnacukor)
víz
4 evőkanál vizet teszünk egy hőálló, mikrózható tálba (legjobb a kerámiatál), bele 4 evőkanál cukrot, 1 evőkanál fahéjat és jól elkeverjük. Beleforgatjuk a mandulákat és az egészet betesszük a mikróba....
———
Balzsamecetkrém

Hozzávalók – 1 üveg balzsamecetkrémhez:
1 evőkanál barnacukor
2 dl jó minőségű bor
1,5 dl balzsamecet
1 kávéskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A barnacukrot lassú tűzön karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a vörösbort. Kevergetve melegítsük, amíg fel nem olvad a karamell a folyadékban....
———