Ital

Eperszörp

Eperszörp
Hozzávalók: 1 kg eper 5 dl víz 60 dkg cukor 1 evőkanál citromlé   Elkészítés: A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk, és a vízzel felforraljuk. 3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután ritka szövésű vászonkendőn át lecsöpögtetjük. Az...

Bodzaszörp

Bodzaszörp
Hozzávalók: 20-30 db bodzavirág 4 kg kristálycukor 6 liter víz 5 egész citrom 10 dkg citromsav 1 kávéskanál natrium benzoát   Elkészítés: 5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék 0,5 kg kristálycukrot karamellizálom, majd mikor kész az égetett cukor, ráöntök 1...

Gyógytea megfázásra

Gyógytea megfázásra
Hozzávalók: Kis befőttes üveg fedéllel 1 citrom, szeletelve (lehetőleg bio) Méz Szeletelt gyömbér (a citommal megegyező mennyiségben) (Forró víz a teához) Rakjuk az üvegbe a szeletelt citromot és a gyömbért, öntsük fel a mézzel. Rakjuk hűtőbe. Néhány nap múlva összeérik és fogyasztható.  A...

Levendulaszörp

Levendulaszörp
Hozzávalók: 6 bögre cukor 6 (lehetőleg bio) citrom héja és leve 2 bögre víz 2 bögre levendulavirág   Elkészítés: A cukrot, a citromhéjat és a citromlevet a vízzel forrald fel egy lábasban. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, szórd bele a levendulavirágokat, zárd el a lángot....

Bodza ital

Bodza ital
Hozzávalók:  5-6 db friss bodza virág 1 db citrom 3 evőkanál xilit Elkészítés: A bodzavirágokat és a felkarikázott citromot tedd egy üvegbe és öntsd le kb. 1-1,5 liter vízzel. Ízesítsd a xilittel, majd hagyd egy éjszakát állni.  Reggel szűrd le és már fogyaszthatod is!  A maradékot...

Forró csoki, házilag

Forró csoki, házilag
Hozzávalók: 6dl tej 2dl tejszín 20dkg 70-75%-os étcsokoládé (ízlés szerint – attól függően, mennyire csokisan szeretjük) csipet só 1 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás cukor Elkészítés: A tejszínt a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval kis lángon melegítsük fel, de ne forraljuk. Egy...

Kubu házilag

Kubu házilag
Hozzávalók: 1,5 kg sárgarépa 2 db  idared vagy jonatán alma 2 db citrom 3 db narancs 1 késhegynyi só 1 evőkanál méz (ha valaki édesebben szereti, vagy nem kedveli a mézet, akkor kb. 1/2 kg cukor) Elkészítés: Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és a szeleteket kb. 1 liter...

Forralt bor gyerekeknek

Forralt bor gyerekeknek
Hozzávalók: 0,5l jó minőségű, szűrt almalé 0,5l jó minőségű, szűrt szőlőlé (ha van piros szőlőlé, az a legjobb) 4 szem szegfűszeg 1 vaníliarúd belseje 0,5 mokkáskanál őrölt fahéj késhegynyi őrölt gyömbér késhegynyi ánizs 1 karika citrom 1 karika narancs 1 evőkanál...